maandag 8 december 2014

Referendum volgens Lelystads model

Soms is iets goed bedoeld, maar klopt het toch niet helemaal. In Lelystad is er grote behoefte om het Stadshart aantrekkelijker te maken. Heel gewaagd heeft de gemeenteraad de plannen voor de herinrichting van het Stadhuisplein uit handen gegeven. De burger mag beslissen en zij krijgen daarvoor drie keuzemogelijkheden voorgelegd. Klinkt op zich prima, deze vorm van burgerinspraak.

Maar dan, wordt het door de gemeente gepresenteerd als referendum. Interessant, want Lelystad kent geen referendumverordening. Ieder huishouden krijgt één stembriefje in de brievenbus en daarnaast liggen er ook nog exemplaren naast de openbaar toegankelijke stembus. Hè, geen persoonlijke stem uitbrengen en oh wat mooi, je kunt daarnaast óók nog online je stem uitbrengen. Maar dan ook iedereen, dus zelfs mensen van buitenaf en wie daarin een beetje handig is kan online meerdere keren stemmen.

Wacht even, referendum, één stembriefje per huishouden én daarnaast zonder persoonscontrole ook nog online stemmen. Wat voor een referendum is dit? Want dit lijkt meer op een enquete en een internetpoll. Voldoet dit als referendum wel aan het juridisch kader? 

Om te beginnen maar eens wat mondelinge vragen stellen aan het college. Hmm, is wel een volksraadpleging, maar uitbesteed aan de aannemer van het project en de uitslag is betrouwbaar en bindend. Oké, dan er toch maar wat verder induiken, want je voelt op je klompen aan dat dit Lelystadse model van een referendum niet klopt. Men had deze goed bedoelde burgerinspraak in alle eerlijkheid gewoon beter een enquete of zo kunnen noemen, dan oneigenlijk gebruik te maken van de term referendum. 

Hoog tijd dus om dit voor eens en voor altijd goed te gaan regelen middels een referendumverordening, wat nu bij motie dan ook is aangenomen.

http://www.raadsledennieuws.nl/weblog/11483/referendum-volgens-lelystads-model