maandag 29 mei 2017

Workshop kandidaat raadsleden

Volgend jaar is het weer zover: de gemeenteraadsverkiezingen. En dat is nu al te merken aan de debatten in de raad, die worden net weer iets scherper. Ondertussen zijn partijen druk bezig om kandidaat raadsleden te werven. Daar zitten helaas ook “partij-hoppers” tussen. Ook wel “gelukzoekers” genoemd. Mensen die wel de lokale politiek in willen gaan, maar nog niet jarenlang overtuigend lid van een partij zijn en net zo makkelijk van de ene partij naar de ander partij hoppen.
Eerlijk gezegd kun je zo’n gelukzoeker maar beter niet op je lijst hebben, omdat de loyaliteit naar de partij over het algemeen niet groot is en het eigen belang altijd voor een deel blijft meespelen.
Een goede selectie van de mensen op de kieslijst is belangrijk, evenals dat potentiële raadsleden goed weten wat het raadswerk nou precies inhoudt, daar een realistisch beeld over hebben en in staat en bereid zijn om er de nodige tijd in te steken.
Daar zijn niet alleen de partijen mee gebaat, maar ook de gemeente zelf. Want de in maart 2018 gekozen raadsleden gaan de toekomst van je stad of dorp bepalen.
Over het algemeen hebben partijen zo hun eigen strategieën bij het selecteren van geschikte kandidaten. Dit jaar wordt er in mijn gemeente voor het eerst een gratis workshop gegeven voor wie de lokale politiek in. Partijneutraal en door zittende raadsleden die weten hoe het er in de praktijk aan toe gaat: wat moet je kunnen als raadslid, waar heeft de gemeenteraad invloed op, hoe neemt de gemeenteraad besluiten en nog meer. Een goed initiatief, want raadslid zijn is zoveel meer dan het op het eerste oog lijkt. Oorspronkelijk waren er twee data voor gereserveerd, maar vanwege het overweldigend aantal aanmeldingen volgt er nog een derde datum. Daarmee is de workshop nu al een succes.
Dit bericht is op 29 mei 2017 geplaatst op RaadsledenNieuws