dinsdag 4 november 2014

Wat liggen de pepernoten toch vroeg in de winkels

Tijden veranderen en tradities kennelijk ook. Zo is het Halloweenfeest in Nederland steeds populairder aan het worden en bij het Sinterklaasfeest speelt tegenwoordig Zwarte Piet de hoofdrol. Hoorde je voorheen het geklaag dat de pepernoten al vroeg in de winkelschappen liggen, dit jaar gaat het voornamelijk over Zwarte Piet. Van de viering van een traditioneel kinderfeest naar heftige discussies over racisme met een verwijzing naar slavernij.

De kleur van Zwarte Piet, zijn krullenbol, rode lippen en oorbellen, ineens is het niet meer vanzelfsprekend. Ook zijn gedrag staat ter discussie. De Verenigde Naties, het Interfederaal Gelijkekansencentrum, het Nederlands Centrum voor Volkscultuur, de minister-president en zelfs de Hoge Raad doen er uitspraken over.

Ook in Lelystad is er commotie over, omdat er een paar regenboog Pieten bij de intocht zouden zijn. Dat bericht zette de boel op stelten. Ondernemers boos en dreigen met het intrekken van de subsidie voor de intocht. De (social) media die er bovenop duikt. Uiteindelijk zou het op 'miscommunicatie' berusten. Maar daarmee is de kous nog niet af, want vervolgens houden de bibliotheek en het Bureau Gelijke Behandeling een Stadsdialoog over Zwarte Piet.

Eigenlijk allemaal wel heel bijzonder, want we hebben het over een geschminkt en verkleed personage die al tijdenlang een rol speelt bij een traditioneel kinderfeest. Wie is er niet mee opgegroeid? Op blijkbaar een enkeling na herkent daar niemand een onderdrukte slaaf in. Dat het Sinterklaasfeest nu vermengd wordt met racisme geeft heftige tegenreacties. En dat Zwarte Piet niet meer zwart mag zijn wordt juist als discriminatie gezien. Sommige winkels passen voor alle zekerheid het aanbod aan en houden Zwarte Piet buiten de deur en dat roept dan weer boycotacties op.
Maar je hoort er niemand meer over dat de pepernoten al zo vroeg in de winkelschappen liggen.

Blog raadsledennieuws