zaterdag 25 oktober 2014

Werkbezoek Flevodrome

Op vrijdag 24 oktober heeft de gemeenteraad van Lelystad een werkbezoek gebracht aan Flevodrome, een erkend werk-, leer- en trainingscentrum voor jongeren van 16 tot en met 27 jaar.
Flevodrome heeft twee locaties. In Lelystad richt men zich op houtbewerking en Almere op metaalbewerking.
In 2008 heeft Flevodrome als meest toonaangevend project een award gewonnen in de categorie arbeidsmarkt en sociale cohesie.

Bij het werkbezoek waren niet alleen de medewerkers aanwezig, maar ook tal van jongeren, waarvan een deel al uitgestoomd, en die bereid waren hun eigen verhaal te delen met de aanwezige raadsleden.
Uit een vragenronde bleek dat een groot deel van hen zelfstandig woont, enkele kinderen hebben, een aantal softdrugs gebruikt, sommigen harddrugs hebben gebruikt, andere schulden hebben, dakloos waren en met de politie in aanraking zijn geweest.
Stuk voor stuk zijn deze jongeren heel positief over Flevodrome. Het enige verbeterpunt dat zij noemen is uitbreiding, want zij kennen zelf meer jongeren die eigenlijk ook van het aanbod gebruik zouden moeten maken.
Flevodrome geeft deze jongeren hoop. Ze worden geaccepteerd om wie ze zijn en krijgen veel complimentjes. Jongeren met een belaste jeugd merken dat er mensen zijn die wel naar hen luisteren en veel steun bieden. Dit geeft hen meer zekerheid over hun leven en een goed gevoel dat ze wat van hun leven kunnen maken.

Raadsleden hebben zelf mogen ervaren hoe houtbewerking een middel is om contact te krijgen met deze jongeren; we hebben allemaal met de hulp van een jongere een duivelsknoop gezaagd. Ik vond het een indrukwekkend gesprek en mooi om te horen dat Bobby de hond voor de omslag in zijn leven zorgde en hij zich nu inspant met het Eropaf Team om andere dakloze jongeren te bereiken.

Flevodrome is in Nederland een uniek en succesvol traject. De aanpak is intensief en werkt. Wie wil weten hoe, kan dit lezen in de Succesformule. Vanwege de nieuwe bezuinigen in Lelystad maakt Flevodrome zich wel zorgen over de toekomst, want in de afgelopen jaren hebben zij al fors moeten bezuinigen. Maar Flevodrome ziet ook kansen als de gemeente in het sociaal domein goed gaat samenwerken.

Eén van de Flevodromers vertelde trots over zijn eerste acteerklus
in de commercial van KLM Lost & Found service