zondag 5 oktober 2014

Le Tour de Participation

Op vrijdag 3 oktober heeft een deel van de gemeenteraad deelgenomen aan een fietstocht die in het teken stond van bewonersinitiatieven.

De fietstocht ging van start bij de Duurzaamheidswinkel in het Stadshart. Een ontmoetingsplek en inspiratiebron voor iedereen die iets met duurzaamheid wil of kan.
Van daaruit was het op de pedalen naar de Ruiltuin, een initiatief van wijkraad De Bolder Een initiatief wat vier jaar geleden nog te zien was in het NCRV programma 'Natuur in de stad'. Inmiddels is de ruiltuin verder uitgebreid en is het ook een ontmoetingsplek in de buurt geworden.
Daarna was er aandacht voor het Wijkpreventieteam en Waaks! en het groenonderhoud door de bewoners van de hofjes 45 t/m 57 in het Karveel.

Wat verderop hadden bewoners van de Zandbank (vorig jaar) een plan ingediend voor een speelterrein wat tevens als ontmoetingsplek voor buurtbewoners zou dienen. Het is uiteindelijk een natuurlijk speelterrein geworden, omdat er een stukje verderop al speeltoestellen geplaatst zijn.

Vervolgens ging de fietstocht verder naar de Moestuin in het Amsteldiep waar Mila Romijn niet alleen uitleg gaf, maar de raadsleden ook mochten genieten van een heerlijk zelfgemaakte pompoenensoep uit eigen moestuin.

De fietstocht ging verder langs de Fjord waar samen met bewoners oplossingen zijn bedacht om de afvalcontainers minder storend zichtbaar in het straatbeeld te laten zijn. Ook was er aandacht voor de Kunst Route Lelystad, waarbij elke laatste zondagmiddag van de maand ateliers voor kunst en kunstnijverheid geopend zijn.
Le Tour de Participation is afgesloten in Atolplaza waar uitleg is gegeven over het groot onderhoud in de Atolwijk. Een project dat voor de bewoners van Fjord, Baai en Lagune vorige week zaterdag met een buurtfeest is afgesloten.

Met prachtig zonnig weer was het een feest om zo nader kennis te maken met diverse bewonersinitiatieven die Lelystad rijk is.