woensdag 20 augustus 2014

Zomerraad op werkbezoek bij VVNL

Op 19 augustus is de zomerraad op werkbezoek geweest bij de Stichting Voor Vluchtelingen en Nieuwkomers Lelystad (VVNL)
VVNL behartigt de belangen van asielzoekers, vluchtelingen en nieuwkomers en biedt hen begeleiding bij inburgering, integratie en participatie in Lelystad.

Voor het pand waar de VVNL tegenwoordig in gevestigd is verzamelden raadsleden en fractieassistenten zich waar we met een warm welkomstwoord ontvangen zijn door directeur Brigit Kingma, bestuursleden, medewerkers en vrijwilligers. Daarna zijn we in groepjes van maximaal drie raadsleden en een vrijwilliger op huisbezoek gegaan bij een zestal cliënten/gezinnen. Het ging daarbij over hun leven nu en in de toekomst. Uiteraard zit daar een verleden achter en deze verhalen zijn allemaal even indrukwekkend. Ook dat van Mohamed, Faiza, Abir, Mohin, Hudar, Sabrina, Mudasir, Mudasar en Mouzanil. Een bijzondere ervaring om dit zo uit eerste hand te horen en te zien hoe zij daar als gezin mee omgaan.

De basis om hier een onafhankelijk nieuw leven op te bouwen is een goede beheersing van de Nederlandse taal. Dat je anderen kunt verstaan en zelf verstaanbaar bent, dat je kunt lezen en schrijven. Iets wat heel gewoon is, maar niet als je als vluchteling een vreemd land binnenkomt. Dan loop je in het dagelijks leven tegen de beperkingen ervan aan, naast alle andere problemen die je dan al hebt. De ondersteuning vanuit VVNL wordt dan ook zeer gewaardeerd. En het is mooi om te zien hoe bevlogen dit door medewerkers en vrijwilligers gedaan wordt.

Ter afsluiting hebben we gezamenlijk onze ervaringen gedeeld over onze kennismaking met de belevingswereld van vluchtelingen. Daarbij is vanuit VVNL nog nadere toelichting gegeven over hun werkwijze en inzet, maar ook over de belemmeringen door wet en regelgeving en beperkte financiële middelen en over de samenwerking met andere organisaties.