woensdag 27 augustus 2014

Zomerraad op werkbezoek over jongeren

Op 26 augustus is de zomerraad voor de laatste keer dit seizoen op werkbezoek geweest met als thema jongeren. Aanleiding hiervoor was het evaluatieverslag aanpak Antilliaans/Marokkaans-Nederlandse risicojongeren dat in een beeldvormende sessie op 24 april door de gemeenteraad besproken is.

Het programma is in overleg met onder andere Stichting Welzijn tot stand gekomen. De zomerraad was uitgenodigd om een kijkje te nemen bij de activiteiten van het jongerenlokaal van Atolplaza, met natuurlijk de gelegenheid om met jongeren zelf te praten. We hebben ook heerlijk mogelijk proeven van hun kookkunsten en er zijn diverse presentaties gegeven. Op deze manier zijn raadsleden en fractieassistenten nader geïnformeerd over het Jongerenwerk in Lelystad.

Er is een prestatie gegeven door Ger Kleinenberg over de werkwijze en unieke kracht van Youth for Christ.
Daarnaast bracht jongerenwerker Rick van der Molen van Meeting Point zijn eigen verhaal over zijn activiteiten en de persoonlijke aandacht die hij daarbij toepast. 
Ook vertelde Yousra Kaddouri over haar inzet voor het meidenwerk en benoemde ze haar deelname aan de uitzending van de NTR over het handboek en vrijwilligerswerk onder jongeren: Handleiding Vrijwillig Marokkaans jongerenwerk.
Verder heeft Jan Dekker, directeur Stichting Welzijn, een toelichting gegeven over de ontwikkeling van het jongerenwerk in de afgelopen decennia en is er uitgeweid over de werkgebieden onderwijs en vrije tijd. 
Zo is het werk van het Erop Af team, een samenwerkingsverband tussen Welzijn Lelystad, Kwintes, IDO en de gemeente, belicht door Christien.

Er wordt goed jongerenwerk verricht, maar naast de problemen die jongeren zelf ervaren, vond ik het persoonlijk schokkend om te horen dat bekend is dat jongeren thuis worden geslagen en een aantal zwervend is. Iets wat we als raad niet mogen negeren en beslist ook aandacht verdient bij de uitvoeringsplannen inzake de decentralisaties.   

Al met al een bijzondere aanvulling op de BOB-sessie in de raad en een mooie afsluiting van een zesweekse zomerraad 2014 op locatie.