woensdag 13 augustus 2014

Zomerraad op werkbezoek bij Kwintes

Op 12 augustus is de zomerraad op werkbezoek geweest bij het Activeringscentrum De Waterspiegel van Kwintes. En het was er druk, heel druk. Niet alleen door de komst van tal van raadsleden en fractieassistenten, maar ook door de aanwezigheid van ruim 20 medewerkers, vrijwilligers en bezoekers.
Kwintes gelooft in de veerkracht van mensen. Iedereen heeft mogelijkheden om meer grip op zijn leven te krijgen. Zij ondersteunen mensen met een (langdurige) psychiatrische kwetsbaarheid of (tijdelijk) psychosociale problemen, bij hun herstelproces. Zo leveren ze een bijdrage aan een stabiele samenleving waarin mensen serieus genomen worden en het leven kunnen leiden dat bij hen past.

Het was werkelijk een topavond, waarbij er op een helder, interactieve manier toelichting is gegeven op waar Kwintes voor staat en wat zij zoal doen met en voor mensen met een psychiatrische kwetsbaarheid. Compleet met een rondleiding door het pand, waarbij bezoekers de verschillende activiteiten en werkervaringsplekken hebben toegelicht. Daarbij is er ook uitleg gegeven over de activiteiten van het Steun- en InformatiePunt Geestelijke Gezondheidszorg (STIP) dat in het pand gevestigd is. En er zijn indrukwekkende ervaringsverhalen verteld, zoals over budgetbeheer, begeleid wonen op de locatie Lübeckstraat en begeleid werken. Verder mochten we zelf de training "Rots en Water" ervaren en dat was natuurlijk helemaal hilarisch. Knap hoor om de gemeenteraad zo in beweging te krijgen. Tot slot zijn we aan de hand van een paar stellingen met elkaar in gesprek gegaan.

Het ruime aanbod van trainingen en diensten, de samenwerkingspartners, de positieve soms ludieke persoonlijke verhalen, het gevoel van veiligheid dat er heerst, de nabije begeleiding die ervaren wordt, het was allemaal erg interessant om te horen en vooral knap gepresenteerd. Het was een boeiend, leerzaam en vol programma. Teveel eigenlijk om het hier allemaal precies te benoemen, maar heel goed georganiseerd en absoluut de moeite waard om mee te mogen maken. Complimenten aan iedereen die hieraan bijgedragen heeft! Wat we gehoord en gezien hebben zal niet vergeten worden als het straks in de gemeenteraad over de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) en de Participatiewet gaat.

Er was veel te vertellen, maar de tijd daarvoor was te kort, dus hebben we een goodiebag gevuld met allerlei brochures meegekregen om het thuis allemaal nog eens rustig door te nemen. Maar ook een uitnodiging om vooral nog een keer binnen te lopen, op bezoek te gaan bij de jongerenlocatie Lubeckstraat en zo meer.
Leuk om te horen was het compliment van Leo Veeger, voorzitter wijkraad Stadshart, dat de nieuwe gemeenteraad aan het begin van de raadsperiode het gemeentehuis uitgaat en met deze zomerraad actief invulling geeft aan onze volksvertegenwoordigende rol.

Al met al, op en top, een zeer geslaagde zomerraad! Met speciale dank aan en een grote pluim voor: Christiaan, Ruud, Tonny, Anneke, Francis, Willem, Angelina, Janneke, Ruthger, Dries, Hennie, Mathijs, Lydia, Marjo, Mabel, Patrick, Richard, Marco, Simone, Alicia, Anita, Shantal, Suzanne H
Raad actief met Rots en Water door 
Ook voor catering kunt u bij AC De Waterspiegel terecht