woensdag 6 augustus 2014

Zomerraad op werkbezoek over Dierenhulp

Op 5 augustus is de zomerraad weer op werkbezoek geweest en dit keer ging het over Dierenhulp. Het is crisistijd en ook voor dierenbezitters zijn het moeilijke tijden. Het aantal dierenvoedselbanken neemt toe mede dankzij de inzet van vrijwilligers die huisdieren een warm hart toedragen.

Raadsleden en fractieassistenten van zes partijen (InwonersPartij, PvL, PvdA, CU, CDA en LL) zijn hartelijk welkom geheten door Angelika en Tanja Schaefer en Stefanie Kenter van Stichting Dierenhulpbank en Milka van Putten van Hulp Organisatie Flevoland.

Stichting Dierenhulpbank bestaande uit een driekoppig bestuur en enkele vrijwilligers is een jaar geleden opgericht. Er is uitleg gegeven over hun inzet en werkzaamheden die zij met hart en ziel voor de huisdieren van eigenaren met een lege beurs doen. Hun motto is: "Het asiel is het laatste redmiddel, wij zijn het begin."
Tot nu toe hebben zij niemand met een hulpvraag afgewezen. Het is vaak al moeilijk genoeg om daar voor uit te komen. Mensen zitten dan al diep in de problemen en huisdieren zijn het enige houvast dat ze nog hebben. De dierenhulpbank stelt geen grenzen aan het aantal huisdieren dat iemand heeft. Zij vinden het belangrijk dat de huisdieren er niet onder hoeven te lijden als iemand het financieel erg zwaar heeft. Naar het asiel brengen kost immers ook geld en of het huisdier dit overleeft is dan niet zeker.
Maar de dierenhulpbank moet het doen met slechts één vaste donateur, de rest komt uit inkomsten door het inzamelen van oud papier en oud ijzer, van mensen uit hun eigen omgeving en voor het overige uit eigen zak. Er is geen (lokale dieren)winkel of bedrijf die hen sponsort.

Milka van de Hulp Organisatie Flevoland wil zich breder inzetten en richt zich op Mens en Dier. Ze heeft hier meerdere leuke ideeën over die ze graag wil uitvoeren voor jongeren, volwassenen en ouderen. Haar motto is: "Deze vuist op deze vuist en zo klimmen wij naar boven."
Milka is van mening dat er bepaald hulpaanbod niet in Lelystad aanwezig is of het onbekend is waar mensen daarvoor terecht kunnen. En daar wil ze graag wat in gaan betekenen. Het zelf opzetten of een verbindende rol spelen met een goede lijn naar de gemeente.

In Lelystad zijn er meerdere organisaties* actief op het gebied van dierenwelzijn. Een samenwerking tussen deze beide organisaties/vrijwilligers is in ieder geval tijdens de bijeenkomst van de zomerraad geboren.
Initiatieven als deze zijn absoluut te prijzen. Zij willen het daarom graag onder de aandacht brengen.
De dierenhulpbank heeft dringend behoefte aan meer spullen (diervoeding en andere benodigdheden). Wilt u daar uw steentje aan bijdragen, neem dan contact met op Stichting Dierenhulpbank.
Milka van de hulporganisatie zoekt (kosteloos) een kantoor en opslagruimte om gedoneerde spullen op te slaan. Als u haar daar aan kunt helpen, neem dan contact op met Hulp Organisatie Flevoland.
Op 31 oktober organiseert zij een Halloween Benefiet voor Hulp Organisatie FlevolandOpvang Kaatje Keutel en Stichting Zwerfdieren.


Bestuur van Stichting Dierenhulpbank:
Tanja en Angelika Schaefer en Stefanie Kenter
Milka van Putten (Hulp Organisatie Flevoland) rechts
Hulp Organisatie Flevoland
Inzamelbank voor Dieren
Opvang Kaatje Keutel
Stichting Zwerfdieren
Vogelopvang Lelystad
Kittenopvang Moederloos