maandag 13 maart 2017

Verkiezingsborden

Politici hebben een voorbeeldfunctie als het gaat over normen en waarden, je fatsoenlijk gedragen. Dat geldt natuurlijk ook voor politici in spe en voor de partijen voor wie zij zich kandidaat stellen. Toch blijkt dat rond verkiezingstijd moeilijk te zijn en worden links en rechts regels aan de laars gelapt.
Zo zijn er regels over het gebruik van de verkiezingsborden en is wildplakken voor niemand toegestaan. Over het algemeen wordt er pas op handhaving in gezet als het de hand loopt. Bijvoorbeeld wanneer er commercieel geplakt wordt of echt alles in de stad wordt onder geplakt. “Schande”, wordt er dan geroepen. En gedreigd met het verhalen van de kosten van verwijdering/schoonmaak.
Dit jaar is het in mijn woonplaats met de Tweede Kamer verkiezingen opnieuw raak.
Om te beginnen door een lokale partij die in 2014 nota in de pers een nieuwe partij opriep om hun plakkers beter te instrueren. Nu plakte echter deze partij zelf gewoon op de verkiezingsborden, terwijl zij niet met de landelijke verkiezingen meedoen!
Vervolgens vond een andere partij het nodig om de straten onder te kalken voor een persoonlijke campagne. Zogenaamd met afbreekbaar stoepkrijt. Alleen werd er een sjabloon gebruikt op het erop te spuiten!
Saillant detail is dat deze beide partijen nota bene collegepartijen zijn, waarvan je toch echt wel goed voorbeeldgedrag mag verwachten.
Daarna sloeg een andere nieuwe landelijke partij aan het plakken op lantaarnpalen. Want ja, ieder voorbeeld doet volgen, ook slechte voorbeelden.
Ondertussen is de voorzitter van de wijkraad in ons Stadshart de boel weer aan het opruimen en stelt het via social media aan de kaak.
Misschien bij de volgende verkiezingen toch maar eens kijken naar alternatieven. Zoals voorbedrukte borden, of helemaal geen verkiezingsborden voor partijposters maar simpelweg één algemeen verkiezingsbord met een oproep om te gaan stemmen, of boetes uitdelen.

Dit bericht is op 13 maart 2017 geplaatst op RaadsledenNieuws