woensdag 8 juni 2016

Asbest, je zult het maar op je dak hebben

Vanaf 2024 zijn asbestdaken in Nederland verboden. De maatregel moet gezondheidsproblemen door asbest voorkomen. Eigenaren van asbestdaken zijn verantwoordelijk voor de verwijdering van een asbestdak.

Toen ik begin deze eeuw in Lelystad kwam wonen ging een hele wijk vanwege asbest in de woningen tegen de vlakte: 708 woningen. Maar we hebben helaas nog meer ‘asbestwijken’  in onze stad. Veel woningen zijn indertijd gebouwd met asbestdaken en de eigenaren ervan worden nu flink op kosten gejaagd. Veel onrust dus bij deze bewoners.

In april 2016 heeft de gemeenteraad daarom met bewoners een Buitenraad georganiseerd over de asbestproblematiek. Een Buitenraad is een raadsbijeenkomst buiten het stadhuis, waar raadsleden zich over een thema laten informeren zonder partijpolitiek te voeren. En de opkomst was dit keer heel hoog. Verschillende georganiseerde bewonersgroepen legden hun situatie voor, er was een wandeling door één van de grootste asbestwijken en er waren gesprekstafels met individuele bewoners. Wat hun problemen zijn en wat zij van de gemeente verwachten werd goed duidelijk.

Het ministerie IenM heeft een subsidieregeling van 4,50 euro per vierkante meter, maar dat dekt bij lange na niet de kosten. Naast dat sommige bewoners niet de financiële middelen hebben (spaargeld of banklening) en de vervangingskosten daarom niet kunnen betalen, hebben zij ook behoefte aan een regierol van de gemeente. Want bijkomend probleem is dat bij bepaalde woningen de dakbedekking doorloopt en dit dus in gezamenlijke aanpak met de buren moet plaatsvinden. En hoe los je het probleem op als de ene buur een andere dakbedekking wil dan de andere? Of hoe behouden we de beeldkwaliteit van onze wijk? 

Kortom, deze bewoners doen een beroep op de gemeente om hen te helpen. Maar het college stelt zich terughoudend op en dat is jammer. Het is nu aan de raadsleden om de belangen van deze bewoners te gaan vertegenwoordigen.

Dit blog is geplaatst op RaadsledenNieuws